Γιατί μου αρέσει το ποδόσφαιρο;

Εδώ ταιριάζει γάντι η απάντηση, «έλα μου ντε». Ο λόγος είναι ανεξήγητος και σίγουρα για τον κάθε ένα από εμάς διαφορετικός, αλλά επειδή αναφερόμαστε κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό, τότε μπορούμε να διακρίνουμε αρκετές ομοιότητες και να καταλήξουμε σε κάποιους συχνούς λόγους και όχι φυσικά σε έναν αποκλειστικά.

Πάμε λοιπόν να δούμε 4 λόγους, οι οποίοι απαντούν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην ερώτηση «Γιατί να μου αρέσει το ποδόσφαιρο τόσο πολύ;».

1) Όλοι σχεδόν λίγο πολύ έχουμε παίξει λίγο μπάλα, όταν ήμασταν παιδιά. Άλλοι περισσότερο άλλο λιγότερο, αλλά οι πιο πολλοί έχουν νιώσει το αίσθημα της εκτόνωσης κυνηγώντας πάνω κάτω την στρογγυλή θεά. Αυτή η αδρεναλίνη το να προσπαθήσεις να σκοράρεις κάποιο γκολ, αλλά ταυτοχρόνως να αποτρέψεις τον αντίπαλο από το να κάνει το ίδιο σε σένα, είναι 1 πιθανός λόγος στο γιατί σου αρέσει το ποδόσφαιρο.

2) Ακόμα όμως και όταν δεν παίζεις, μόνο και μόνο η ιδέα να παρακολουθήσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με την παρέα σου, να παραγγείλεις τα σουβλάκια ή την πίτσα σου και να πιεις τα αναψυκτικά σου ή τις μπύρες σου, είναι από μόνη της 1 λόγος στο γιατί σου αρέσει το ποδόσφαιρο τόσο πολύ.

3) Το αίσθημα της νίκης, ακόμα και όταν δεν παίρνουμε μέρος εμείς σε μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Μόνο και μόνο το ότι επιλέγουμε να στηρίξουμε μια ομάδα και θέλουμε να κερδίσει, αποτελεί μια ψευδαίσθηση ότι συμμετέχουμε και εμείς ενεργά στην κάθε ποδοσφαιρική αναμέτρηση που παρακολουθούμε. Με αυτόν τον τρόπο, η θέληση των ποδοσφαιριστών, το πάθος & η επιθυμία να αγωνιστούν για να κερδίσουν τον αγώνα, γίνεται αυτόματα και δικιά μας επιθυμία και μοιραζόμαστε με κάποιο τρόπο και εμείς τη χαρά της νίκης ή τη λύπη της ήττας. Μια ακόμη πιθανή εξήγηση στην ερώτηση γιατί μου αρέσει το ποδόσφαιρο.

4) Η αλήθεια είναι ότι το ποδόσφαιρο πολλές φορές παρομοιάζεται σαν τις θανάσιμες μονομαχίες που γινόντουσαν στο παρελθόν μεταξύ μονομάχων σε διάφορες μεγάλες αρένες (πχ Κολοσσαίο), όπου κατά τη διάρκεια της μάχης το κοινό έβγαζε τα ζωώδη ένστικτα του με ανώμαλη πολλές φορές συμπεριφορά (ύβρεις, απότομες εκφράσεις, χειρονομίες, κραυγές και πάει λέγοντας). Ένστικτα που μπορεί ο κάθε οπαδός καταπνίγει σε άλλους χώρους και σε άλλες εκδηλώσεις, καθώς δε βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να τα εκφράσει. Όποτε και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος, που μπορεί να μας αρέσει το ποδόσφαιρο τόσο πολύ.

Φυσικά, η τελευταία εκδοχή που αναφέραμε, ειδικά σε χώρες όπως και η Ελλάδα, δεν είναι και σωστή. Και αυτό το λέμε επειδή τις περισσότερες φορές, αυτή η συμπεριφορά των οπαδών, καταλήγει να κάνει κακό στο άθλημα του ποδοσφαίρου, μιας και οι οπαδοί ενδέχεται να φανατιστούν σε τέτοιο βαθμό και η κατάσταση να ξεφύγει προς το χειρότερο, με αποτέλεσμα τις καταστροφές, τις ζημιές, ακόμα και τους θανάσιμους τραυματισμούς μεταξύ ανθρώπων. Όποτε, καλύτερα αυτά τα ζωώδη ένστικτα να εκφράζονται με άλλους τρόπους, πχ έντονη αθλητική δραστηριότητα και όχι να εκφράζονται μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.