Μεσημέρι Δευτέρας 4ης Ιανουαρίου 1965! Ένα πλήθος 10.000 οπαδών έχει γεμίσει την Τούμπα. Το ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός είχε αναβληθεί τη προηγούμενη λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου. Εκείνη τη μέρα όμως ο ήλιος είχε αρχίσει να βγαίνει δειλά-δειλά έπειτα από ένα 48ωρο καταρρακτώδους βροχής. Οι δύο ομάδες πήραν θέσεις στο γήπεδο κι ο Αυστριακός διαιτητής Σίλερ προς γενική έκπληξη αντί να σφυρίξει την σέντρα, παίρνει το δρόμο προς τα αποδυτήρια υποστηρίζοντας ότι το γήπεδο είναι ακατάλληλο!

Οι περισσότεροι θεατές έφυγαν βρίζοντας. Το ίδιο έκανε και η δύναμη της Χωροφυλακής (τότε δεν υπήρχε αστυνομία στη Θεσσαλονίκη). Ξαφνικά, αρκετοί από τους θεατές όχι μόνο έμειναν στο γήπεδο, αλλά εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο αρχίζοντας να καταστρέφουν τα πάντα. Από τον χλοοτάπητα μέχρι τα γκολπόστ.

Έντρομοι διαιτητές και ποδοσφαιριστές κλείστηκαν στα αποδυτήρια που πολιορκούσαν εξαγριωμένοι οπαδοί.

Τι είχε γίνει; Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πίστευαν ότι ο αγώνας αναβλήθηκε για να πραγματοποιηθεί άλλη μέρα και να υπάρξουν μεγαλύτερες εισπράξεις. Μάλιστα υποστήριζαν ότι υπάλληλοι του γηπέδου, προφανώς καθ΄ υπόδειξη των παραγόντων του ΠΑΟΚ είχαν αφήσει ανοιχτούς τους κρουνούς για το πότισμα του γκαζόν με αποτέλεσμα ο αγωνιστικός χώρος να καταστεί όντως ακατάλληλος!

Ο Αυστριακός διαιτητής από την πλευρά του γνωρίζοντας τα γήπεδα-χαλιά της πατρίδας του ήταν λογικό να βγάλει ακατάλληλη την Τούμπα αν και στην Ελλάδα η ακαταλληλότητα του αγωνιστικού χώρου σήκωνε -και σηκώνει- πολύ κουβέντα.

Όμως κι ο Ολυμπιακός ήθελε την αναβολή. Το πρωί της μέρας εκείνης είχε φθάσει τηλεγράφημα της Ουγγρικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που έδινε το ελεύθερο στον Νίκο Γιούτσο να παίξει, επιτέλους στον Ολυμπιακό. Η ΕΠΟ εξέδωσε δελτίο την επομένη κι αφού με συνοπτικές διαδικασίες ξεπέρασε ορισμένα κωλύματα στο έγγραφο. Για παράδειγμα ανέφερε «Γιούτσοφ» τον ποδοσφαιριστή, όπως τον ήξεραν στην Ουγγαρία. Η συμμετοχή του Γιούτσου στο ματς θα ισχυροποιούσε αφάνταστα τους «ερυθρόλευκους». Επιπλέον ο Ολυμπιακός την Κυριακή έπαιζε στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό ο οποίος την προηγούμενη είχε παίξει ντέρμπι με την ΑΕΚ. Η αναβολή έμοιαζε με το ιδανικό σενάριο.

Λάδι στη φωτιά έριξε και το δημοσίευμα εφημερίδας της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το οποίο ο Ολυμπιακός είχε «επηρεάσει» κάποιους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο ΠΑΟΚ είχε θέση σε αργία τον ποδοσφαιριστή του Λιτόπουλο επειδή προσπάθησε να επηρεάσει για μειωμένη απόδοση κάποιους από τους συμπαίκτες του!

Ο κόσμος από τη πλευρά του τα είχε με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ πουν δεν μπήκε στο κόπο να ενημερώνει εγκαίρως, μέσω ραδιοφώνου, για την αναβολή του αγώνα.

Οι άνδρες της Χωροφυλακής επέστρεψαν τρέχοντας στο γήπεδο και συνέλαβαν πέντε άτομα. Έναν 24χρονο ιδιωτικό υπάλληλο, έναν 18χρονο μικροπωλητή, ένα 44χρονο εργάτη, ένα 32χρονο εισπράκτορα λεωφορείων κι ένα 20χρονο σμηνίτη.

Τη προηγούμενη μέρα το γήπεδο ήταν ακατάλληλο, αλλά η διοίκηση του ΠΑΟΚ επέτρεψε να διεξαχθεί στις 11 το πρωί ο αγώνας Μακεδονικού-Φοίνικα για τη Β’ Εθνική!

Τελικά το ματς έγινε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 1965 κι ο Ολυμπιακός με μεγάλο πρωταγωνιστή το Νίκο Γιούτσο νίκησε 4-0!